Van StemWijzer naar StemPeiler

Vandaag is de StemWijzer van ProDemos online gebracht. Maar helaas, het is geen stemwijzer, het is een stempeiler.
Uw antwoorden worden aan het einde van de vragenlijst teruggestuurd naar ProDemos. Dat is niet nodig voor het functioneren ervan. Verder wordt er opvallend veel gebruik gemaakt van Google Analytics.

Hoe werkt het?

Als u de stemwijzer bezoekt dan wordt alle logica ingeladen om u van een advies te kunnen voorzien. Dat betekent dat zo gauw de pagina ingeladen is, u de verbinding met internet kan verbreken. U kunt dan alle vragen invullen en u krijgt vervolgens een stemadvies zonder ooit nog verbinding te hoeven maken met de server van de stemwijzer. Maar niemand doet dat en dat hoort ook niet nodig te zijn. Echter, als u alle 30 vragen heeft beantwoord dan wordt er toch nog verbinding gemaakt met de server om vervolgens al uw 30 antwoorden terug te sturen naar ProDemos:

StatementID is het nummer van de vraag. Position is uw antwoord.

Google

Veel websites maken gebruik van Google Analytics. Je kunt daarmee onder meer bezoekersgedrag meten. Waar klikken ze op, hoe lang blijven ze op een pagina en via welke pagina wordt een website verlaten? Allemaal vragen waar Google een antwoord op heeft. Op de website van de StemWijzer wordt ook gebruik gemaakt van Analytics. Wat mij opvalt is dat elke keer dat er een antwoord wordt gekozen, er ook direct een pingback naar Google gaat:

Wat is het probleem?

Tja, is er een probleem? Het is voor het functioneren van de website simpelweg onnodig om uw antwoorden terug te laten sturen naar de server van ProDemos. Maar goed, het gebeurt. Dan is de vraag wat ze met uw antwoorden doen. Vermoedelijk gebruiken ze het om statistieken te kunnen ontwikkelen. Wat mij hier echter steekt is dat ze dit niet (duidelijk) vermelden.

Voor wat betreft Google. Dat ze Analytics gebruiken is op zich geen probleem. Alleen politieke voorkeuren willen veel mensen graag geheim hadden. Dat Google misschien uw browser en ip-adres kan koppelen aan uw politieke voorkeur voelt wel erg ongemakkelijk. Hier had ProDemos niet moeten kiezen voor Google maar gewoon gebruik moeten maken van een tool in eigen beheer.

Van StemWijzer naar StemPeiler

En zo is de StemWijzer dus ook ineens een StemPeiler. Op basis van wat u allemaal invult is er een mooie voorspelling te maken voor 15 maart. En dat is niet misschien niet erg, maar dat ze niet duidelijker die intentie tonen, dat verdient niet de schoonheidsprijs.