De voorlopige uitslag van de StemWijzer

Tijdens het invullen van de StemWijzer heb ik in de gaten gehouden wat er op achtergrond aan data heen en weer ging tussen mij als invuller en de server van StemWijzer.
In een van die datastromen ben ik iets tegengekomen wat ik erg vind lijken op een totaaltelling van gegeven adviezen aan mensen. Let op, wat volgt is wat technisch.

Update 07-02-2017 07:35: zojuist heb ik bevestigd gekregen dat ProDemos/StemWijzer maatregelen heeft genomen om onderstaande tegen te gaan. Dat bewijst wat mij betreft dat dit niet zo hoorde te werken.

Een voorbeeld van de tabel die ik getwitterd heb:

Wat erg belangrijk is, is dat iedereen deze gegevens uiteindelijk in z’n browser heeft staan. Ik heb dus niks gehackt of iets dergelijks. Het is alleen zo dat je als gewone gebruiker de data niet ziet. Daarvoor moet je een wat technische achtergrond hebben.

Ik leg uit hoe ik het gedaan heb. De browser die ik gebruik is Google Chrome.

1. Open Chrome
2. Pak een leeg tabblad
3. Zorg dat je de dev tools tevoorschijn haalt: F12 in het geval van Windows
4. Kies in de devtools voor tabblad ‘network’
5. Ga naar www.stemwijzer.nl
7. Vul de stemwijzer in. Wat je invult maakt niet uit. Doe het niet te snel anders krijg je een foutmelding en moet je opnieuw beginnen.
8. Uiteindelijk krijg je het scherm ‘Zijn er onderwerpen die u extra belangrijk vindt?’. Niks invullen, klikken op ‘Ga verder’.
9. Het volgende scherm is ‘Welke partijen wilt u meenemen in het resultaat?’. Klik op ‘selecteer alle partijen’ en klik op ‘Naar resultaat’.
10. Nu verschijnen de 3 partijen die geadviseerd worden. Dat maakt nu niet uit.
11. In de dev tools zie je dat bijna onderin een POST-request wordt gedaan naar https://tweedekamer2017.stemwijzer.nl/statengine/results.php


12. Klik op die request en klik rechts op tabblad Preview
13. Hier zie je een JSON-lijstje met partyID’s met daarachter een count. Dat is de lijst die ik in bovenstaande tabel laat zien.
14. De partyID nummers zijn te halen uit de HTML-source van de landingspage:

Dit is dus de lijst die ik de afgelopen uren een paar keer heb getwitterd. Zoals je ziet doe ik uiteindelijk niets anders dan de dev tools openen. Het python-scriptje koppelt de data en print het mooi op het scherm 🙂

Disclaimer: ik kan de gegevens slecht op waarde schatten. Ik laat zien wat ik tegengekomen ben en ook ik vind het veel lijken op een totaaltelling maar of het echt zo is kan ik niet checken.