Waarom nieuwsmedia ook https moeten gebruiken

Steeds meer websites stappen over op https. Dankzij https weet u bijna zeker dat niemand de communicatie tussen uw browser en de webserver kan afluisteren óf aanpassen.
Ik schreef er eerder al over. Juist de aanpasbaarheid is van belang voor nieuwsmedia…

Nog even kort over https

Wanneer u een website bezoekt dan worden er gegevens uitgewisseld tussen u en de webserver. Standaard gebeurt dit onversleuteld. Dat betekent dat iedereen die dat verkeer onderschept, kan zien welke website u opvraagt en wat wat u aan gegevens invult op de website. Dit is te voorkomen door gebruik te maken van https. Dit zorgt ervoor dat alleen u en de webserver het verkeer kunnen bekijken. Anderen kunnen dat onmogelijk inzien. Dit is de reden dat websites van de overheid, banken en andere instellingen er gebruik van maken. U kunt dat zien aan het bekende groene slotje bij de adresbalk van uw browser.

Https versleutelt ook gegevens die u óntvangt

Het is bij veel mensen bekend dat https ervoor zorgt dat gegevens versleuteld worden die u invult. Denk aan het invullen van een contactformulier of het bestellen bij een webshop. Maar wist u dat gegevens die u ontvangt ook versleuteld worden op de webserver voordat ze naar u verstuurd worden? Op die manier weet u zeker dat die gegevens niet tussentijds zijn ingezien of aangepast. Https werkt dus twee kanten op: het versleutelt gegevens die u verstuurt én ontvangt.

De nieuwsmedia

Veel nieuwsmedia in Nederland maken geen gebruik van https. U zou kunnen denken: wat zou dat uitmaken? Ik bekijk alleen maar de websites en vul er verder niets in. Laat ik u het volgende meegeven. In deze tijden van fake news is het goed om zeker te weten dat u kunt vertrouwen op de media. Stel, u gaat naar de website van een nieuwsmedium maar u weet niet dat ik ergens tussen de webserver en uw computer het verkeer kan aanpassen van de webserver naar uw browser. Ik kan dan nieuwsberichten aanpassen, toevoegen of verwijderen. Dat kan heel subtiel zijn. Denk bijvoorbeeld aan het aanpassen van getallen of titels. Dit is eenvoudig te voorkomen als de nieuwsmedia https gaan uitrollen en verplichten.

Ik nodig nieuwsmedia die er nog geen gebruik maken, van harte uit om een begin te maken met het uitrollen van https. We hebben in Nederland betrouwbare media en het toepassen van https vergroot die betrouwbaarheid alleen maar.