De dataverzamelwoede van Facebook is uw eigen schuld

Ja, dat klopt. U wilt toch graag Facebooken? Kom er niet mee aan dat Facebook de grote boeman is. We hebben het zelf in de hand gewerkt en in stand gehouden. Nu blijkt in ‘in een keer’ dat Facebook allerlei gegevens over u verzamelt en verkoopt. Dat was bekend en had u ook kunnen en moeten weten.

Zoals binnen elke commerciële huishouding is er een groep klanten waaraan een product of dienst verkocht wordt.  Facebook werkt precies hetzelfde: de klanten zijn de adverteerders/data-analisten en de activiteiten en gegevens van gebruikers zijn de halffabricaten. Facebook verwerkt deze halffabricaten tot doelgroepkenmerken voor haar klanten. Elke foto, elke like, elke tekst, elke check-in, elke klik met daarbij wanneer en waar u dat doet zijn allemaal van die tussenproducten die uiteindelijk verkocht gaan worden aan de klant. U bent simpelweg een werknemer op de productieafdeling van Facebook.

Het bovenstaande is geen zware wetenschappelijke kost. Iedereen met ook maar een basale kennis van bedrijfseconomie snapt dat bij commerciële ondernemingen niets gratis is. Dingen/handelingen kosten geld ongeacht missies als de wereld een betere plaats maken of beloftes dat er netjes wordt omgegaan met uw data. Wat is dan trouwens netjes? Maar omdat Facebook een omgeving creëert die aantrekkelijk en verslavend is, verliest u in no-time uit het oog dat u er voor Facebook zit in plaats van andersom. En omdat gebruikers blijven hangen en hun accounts niet opheffen, blijft er een constante stroom aan halffabricaten op gang komen die Facebook kan bewerken en verkopen aan adverteerders: haar klanten dus.

Het blijkt dat Cambridge Analytica gegevens van bijna 50 miljoen gebruikers in handen heeft (gehad). Komt dat door Facebook? Of door Cambridge Analytica? Ze hebben handig gebruik gemaakt van de tools die Facebook bood op dat moment. Aannames zijn gevaarlijk maar u moet niet vreemd opkijken als er nog een stuk of 10 van die Cambridge Analyticas bestaan. En u als gebruiker heeft netjes de gegevens aangeleverd aan Facebook, allemaal in lijn met de algemene voorwaarden en andere voorwaarden waar u netjes een vinkje bij heeft gezet.

Maar goed, we zijn allemaal kwaad nu. Wilt u als gratis productielijnmedewerker blijven werken bij Facebook? Geen probleem, houd uw account aan. Wilt u dit niet? Klik hier: https://www.facebook.com/help/delete_account