We slaan compleet door met onze jacht op privacy

Privacy, privacy en nog meer privacy. Ik vind dat we door beginnen te slaan in de zoektocht naar volwaardige en volledige privacy. Het uitgangspunt is privacy eerst, overal, altijd, onvoorwaardelijk en dan komt de rest . Wie deze privacyjacht dreigt te nuanceren wordt genadeloos afgestraft door privacyfetisjisten. Geen discussie, wie privacy nuanceert is de vleesgeworden totalitaire staat van George Orwell. Dat mag wel eens even een tandje minder wat mij betreft.

Aanleiding om dit stukje in elkaar te tikken is een tweet van RTV Utrecht waarin aandacht wordt geschonken aan een privacyproef in DierenPark Amersfoort. De dierentuin blijkt dinomaskers (ik verzin het niet) uit de delen om de privacy van bezoekers te waarborgen. Op die manier kunnen bezoekers voorkomen dat ze op de foto/film komen.

Foto: DierenPark Amersfoort

Lachen natuurlijk… totdat blijkt dat dit serieus is. Want het blijkt zowaar te gaan om ‘een pilot in het kader van de privacy’. Dit is doorslaan in de praktijk, dit is wat je krijgt als je zó bang bent geworden als bedrijf dat je de privacy schendt van bezoekers, dat je overgaat tot het nemen van lachwekkende, belachelijke en tegelijkertijd trieste maatregelen. Ik heb er geen andere woorden voor. Zo kán het niet bedoeld zijn en het bevestigt ook dat we het erg goed hebben in dit land.

Wilt u er nog eentje? Geen probleem, een tijdje geleden was er een festival waar mensen een rode stip op hun voorhoofd moesten zetten als ze niet gefotografeerd/gefilmd wilden worden. Dat is natuurlijk ook grappig maar tegelijkertijd op allerlei manieren ongemakkelijk omdat zo’n privacystip nog andere betekenissen heeft. Maar bovenal is het de debilisering van de privacyjacht in de praktijk.

Nou ja, een laatste nog. De zo onderhand bekende cookie wall van de NPO die tevoorschijn lijkt te komen onder bepaalde weersomstandigheden of als u vergeten bent de kattenbak te verschonen. Er lijkt geen lijn in te zitten maar u kunt klikken wat u wil, dat ding blijft terugkomen. Maar hé, geen gezeur: uw privacy is gewaarborgd. De NPO zegt gelukkig zelf ook dat ze er minder blij mee zijn.

Kortom:

Naar de dierentuin? Privacy!
Naar school? Privacy!
Naar een festival? Privacy!
Dagje winkelen? Privacy!
Social media’en? Privacy!
Examenuitslagen in de krant? Privacy!
Foto’s op/in school, werk, kroeg, straat etc.? Privacy!
De NPO bezoeken? Cookiew… eh, privacy!

In dienst van privacy

Is privacy niet belangrijk dan? Ach jawel, natuurlijk wel. Iedereen heeft behoefte aan en recht op privacy. Dat is ook niet het punt. Het punt is wel dat zo onderhand steeds meer activiteiten in dienst staan van privacy. Waar een dierentuin zich vroeger focuste op bezoekersvermaak, dierenwelzijn en veiligheid staat nu blijkbaar dus privacy op de voorgrond. ‘Laten we iets verzinnen waarbij bezoekers tussen leeuwen lijken te staan, een soort photoshop-ding!’ ‘Ho, wacht, hoe zit het met de privacy?’ Echt hoor, als je een brainstormsessie of weet ik veel hoe je het wil noemen, zó gaat beperken dan kunnen we beter gewoon stoppen met dierentuinen, winkelstraten en festivals. Blijf lekker thuis en geniet van je privacy…

Autoriteit persoonsgegevens

De rol van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) mag ook kritisch bekeken worden. Ja, de AP voert een wettelijke taak uit en heeft daardoor maar beperkte mogelijkheden om buiten de wettelijke kaders te opereren. Maar ze mogen ook kritisch zijn wat mij betreft. Kritisch over het doorslaan van privacyzoektochten, kritisch over de financiële last die nieuwe privacywetgeving veroorzaakt bij bedrijven en kritisch over het effect van privacyregels dat mensen in de dagelijkse praktijk bijna verhindert om te genieten van een dagje dierentuin of een dagje winkelen. De AP mag wel wat actiever zijn in de tegenwerking omdat juist zij in de praktijk meemaken wat voor effect privacywetgeving heeft bij de voetbalvereniging, de dierentuin of een basisschool. Ongevraagd advies kun je altijd geven, daarom is het ook ongevraagd.

De overheid

Privacy in het kader van telefoon/internettaps is van een heel andere orde. Overheden hebben een grote hoeveelheid wettelijke en technische middelen in huis om de privacy van haar burgers te beperken ten gunste van opsporing, terrorisme- en fraudebestrijding. Ja, daar mag je als burger kritisch op zijn. Dat heeft ermee te maken dat je die privacybeperking niet vrijwillig ondergaat. Wél democratisch maar niet vrijwillig dus. En dan kom je op het gebied van ‘ik heb niks te verbergen’ en dergelijke. Dat is een andere discussie en die moet gevoerd blijven worden maar voor de rest: doe gewoon even normaal en blijft met de beide benen op de grond te staan.

Oh ja, mocht u nuance zoeken: die heb ik thuis gelaten, ook vandaag. Vergeet u uw kind niet te vragen of het vandaag op de foto is gekomen op school?